De wasmachine lekt, hoe kan dat?

Wasmachine lekkage komt zeer vaak voor. Er zijn veel plaatsen in een wasmachine waar het kan lekken, hoewel de meeste lekken voort komen uit dezelfde paar plaatsen. De meest voorkomende oorzaak voor een lekkende wasmachine is de deurafdichting. Deurafdichtingen (manchet) krijgen vaak gaten en lekken water langs de binnenkant van de wasmachine, die vervolgens naar buiten loopt bij de voorkant. Water lekt aan de voorkant van de wasmachine bij de deur kan worden veroorzaakt door een versleten deurafdichting (de flens deel dat tegen de deurglas drukt in gesloten toestand) of er zit iets tussen de deur afdichting en het deurglas waardoor de dichting wegvalt. Als de deurdichting er niet versleten uit ziet, of het is te jong om versleten te zijn, probeer dan de deurafdichting, de flens en de glazen deur aan de binnenkant van de deur, te reinigen. Stukken van katoen, opgelost wasmachine wasmiddel etc, kunnen leiden tot een lek.

Wasmachine-overstromingZeepbak lekkage

De meest voorkomende oorzaak van een lekkende wasmachine de zeepbak/lade. Lekkage uit een zeepbak wordt vaak veroorzaakt door een verstopping, of waterdruk die simpelweg te hoog is. Ondanks het zien van een groot aantal lekkende zeepbakken, heb ik nog nooit een zeep lade met een afdichting gezien, maar ze lekken niet aan de voorzijde. Sommige wasmachine zeepbakken in het bijzonder, staan ​​bekend om lekken, en door de jaren heen zie je dat de fabriekanten de zeepbakken hebben gewijzigd.

Sommige wasmachines, kan de zeepbak overstromen uit de zeepbak wanneer een slang wordt geblokkeerd (meestal met onopgeloste zeeppoeder). Indesit en Candy, evenals enkele van de latere Hoover wasmachines hadden last van deze ontwerpfout. De slang, waar het water wordt weggespoeld, zijn niet groot genoeg. Onopgelost poeder uit een tablet of klontjes wasmiddel, door slechte waterdruk, kan deze slang goed blokkeren. (Let op: het overstromingen uit de voorzijde van de wasmachine uit de zeepbak kan ook een indicatie zijn van te volle belading of een gedeeltelijke blokkade van de pomp).

Tenslotte kan zwarte smurrie in de bovenkant van de zeeplade water naar voren spuiten en lekken. Haal de zeepbak lade er uit en kijk naar de bovenkant van de zeepbak. Als het is bedekt met zwarte smurrie, het blokkeerd een deel van de water gaten, zou het probleem kunnen zijn. In extreme gevallen moet dan de gehele zeepbak houder vervangen worden.

Tips voor het vinden van een lek in een wasmachine

  • Als je een lekkende wasmachine hebt, en je kunt niet zien waar het vandaan komt, schuif je een krant onder de wasmachine. De geringste druppel geeft een idee waar het water lekt. Trek het papier regelmatig verder om te controleren of er water lekt.
  • Water kan draaien door ronde dingen en druppelen op andere onderdelen. Wees voorzichtig met je diagnose, als er water van een slang op de bodem lekt, kan dit in feite kunnen worden veroorzaakt door lekken van ergens anders hogerop.
  • Lekken laten in het algemeen sporen na, dus het is mogelijk om iets te zien dat nog lekt. De opgeloste zeep witte strepen achter. Roest is ook een goede indicator van een water lekkage. Echter, als u eerder een lekkage heeft gehad, de "spoor" van een lekkage kan nog steeds aanwezig zijn van een vorige reparatie.
  • Wanneer de wasmachine lekt, aan het einde van het programma, wanneer het water wordt weggepompt. Zorg ervoor dat de afvoerslang niet geblokkeerd is en/of de afvoerleidingen.
  • WAARSCHUWING: Laat je niet geëlectricuteerd worden om een ​​lek te zoeken. Het is gevaarlijk bij het draaien van de wasmachine met de boven-of achterzijde van de wasmachine af.

Oplossing

Hier enkele voorbeelden hoe u de oorzaak kunt achterhalen en waarom uw wasmachine lekt. Zodra u de oorzaak heeft gevonden en het probleem blijkt veroorzaakt te worden door een defect onderdeel, dan kunt u hier direct uw benodigde wasmachine onderdelen bestellen. Let op: voordat u aan de machine gaat werken, weet zeker dat u geen risico neemt m.b.t. de stroomvoorziening naar of in de machine.

Bij de deur.

Controleer de manchet op scheuren en/of gaten en vervang deze bij zichtbare schade.


Alleen tijdens het vullen van de wasmachine met kleding.

Controleer de aanvoerslang op scheuren en bevestiging. De aanvoerslang komt middels een plastic aansluiting, van het inlaatventiel, in de wasmachine, dit onderdeel kan gescheurd zijn of los zitten.


Alleen tijdens het centrifugeren en spoelen.

Een wasmachine die alleen lekt tijdens het centrifugeren heeft waarschijnlijk een lek in de hoofd afvoerslang, controleer deze compleet. Een andere optie is een lekkage in de buitentrommel.

Continue.

Controleer de aanvoerslang vanaf de kraan, repareer deze of vervang deze indien nodig.
Controleer de afdichting van de trommel, dit is zichtbaar door de machine te openen, indien er een klein waterspoor is met zeepresten dan is het naar alle waarschijnlijkheid deze afdichting.


Indien de pomp lekt, dan dient deze vervangen te worden.

Een lekkage van de buitentrommel kan gerepareerd worden, maar kan vrij prijzig zijn.


Onderdelen bestellen.


Zodra u de oorzaak heeft gevonden en het probleem blijkt veroorzaakt te worden door een defect onderdeel, dan kunt u hier direct uw benodigde wasmachine onderdelen bestellen.