Sony Xperia Z HSPA+ Computer onderdelen Adviescentrum

Filter 1 resultaten

Uitleg van computertermen

  • Wat is de geschiedenis van Windows?
  • Wat is het verschil tussen LAN en WAN?
  • Koop ik best een desktop of een laptop?
  • Wat is RAM?
  • Wat is De Harddisk?
  • Wat is De processor (=CPU)
  • Wat zijn TFT Schermen?


  • Wat is de geschiedenis van Windows?

    Bill Gates is natuurlijk bekend als de grote man achter de gehele Windows reeks en het bedrijf Microsoft. De geschiedenis van beide gaat een eindje terug inmiddels. Hier een klein overzicht van Microsoft maar met name de verschillende Windows versies. Microsoft is opgericht door Bill Gates en Paul Allen in 1975. Het eerste wat zij samen ontwikkelden was de programeertaal BASIC voor de o.a. de Altair 8800. Microsoft begon vorm te krijgen toen IBM hen benaderde om een besturingssysteem te maken voor de PC van IBM in 1980. Microsoft zelf had geen besturingssysteem en besloot daarom een besturingssysteem te kopen voor ongeveer 50.000 dollar genaamd QDOS wat omgetoverd werd tot MS-DOS en per licentie werd verkocht aan IBM. Uiteindelijk werd in 1981 door IBM de PC geintroduceerd met het bijgeleverde besturingssysteem MS-DOS 1.0.

    • Start of Windows 1, 2, 3, en NT

      Aansluitend op MS-DOS begonnen Microsoft en IBM samen een nieuw besturingssysteem te ontwikkelen wat een muis bevatte alsook icoontjes. Echter kwamen de 2 in conflict waardoor ze uit elkaar gingen en afzonderlijk een besturingssysteem gingen maken. Voor IBM kwam het besturingssysteem OS/2 hier uit voort. Bij Microsoft werd Windows geboren. OS/2 bleef op de achtergrond terwijl Windows uiteindelijk flink door zou breken. De allereerste Windows versie kwam uit in 1985 en heette Windows 1.0 en woog totaal 1 mb. Windows 1 werd al gauw opgevolgd door Windows 2.0 in 1987 en Windows 3.0 in 1990.

      Met Windows 3.0 werd een grote stap gezet en kreeg het ook een iets andere uiterlijk wat vooral ook grafisch beter was doordat het VGA kaarten ondersteunde. Er werden van versie 3.0 meer dan 10 miljoen exemplaren verkocht. Windows was op dat moment het best verkochte besturingssysteem. In Windows 3.1 kwam vervolgens de tekstverwerker erbij in de vorm van Word waardoor het nog populairder werd plus een aantal games waaronder patience en ondersteuning voor Internet. Er was 6.2 mb vrije ruimte nodig voor 3.0. Een taakbalk en een startknop bestonden nog niet in deze versie. De laatste versie van Windows 3 was 3.11. Aanvullend hierop kwam in 1992 Windows for Workgroups 3.1, dit was de eerste Windows met Netwerk ondersteuning en het delen van bestanden en printers.

      Windows NT 3.1 kwam uit op 1 maart 1994. Deze versie leek qua uiterlijk erg op Windows 3.11 maar NT was gebaseerd op een geheel nieuwe system kernel en werd gebruikt voor netwerken/servers/werkstations etc. NT stond voor New Technology. In september 94 kwam NT 3.5 uit.

    • Windows 95

      De taakbalk en de startknop kwamen in de opvolger, Windows 95 dat uitkwam op 24 augustus 1995. Windows 95 was een 32 bit besturingssyteem met veel uitgebreide multi tasking mogelijkheden. Een andere mogelijkheid van Windows 95 was Plug-and-Play, het bestruringssysteem herkent zelf aangesloten randapparatuur. Windows 95 werd gepromoot met de leus, Start me up naar het gelijknamige nummer van de Rolling Stones dat in de reclame werd gebruikt. Mensen stonden lang in de rij en sliepen voor Winkels om een exemplaar te bemachtigen. Officieel zou Windows 95 in 94 uitkomen en dus ook Windows 94 heten maar dit is niet gelukt. Windows 95 werd meer dan 1 miljoen keer verkocht binnen de eerste 4 dagen. Het besturingssysteem had minimaal 4mb geheugen nodig en 35 mb vrij ruimte op de harde schijf.

    • Windows NT 4.0

      In 1996 werd de vernieuwde NT 4.0 versie uitgebracht verkrijgbaar in een aantal versies waaronder een server en workstation versie. Grafisch was NT 4.0 gebaseerd op Windows 95 eveneens met de taakbalk en de startknop.

    • Windows 98

      25 juni 1998 kwam de opvolger van Windows 95 op de markt in de vorm van Windows 98. Qua uiterlijk lijkt het enorm op Windows 95 over het algemeen. Bij 98 werd ook de browser meegeleverd, Internet Epxlorer 4 wat nogal omstreden was en tot een rechtzaak leide. Een jaar later op 10 juni 1999 kwam de tweede editie uit. Windows 98 Second edition. Hierin waren veel fouten hersteld en was Internet Exlorer 4 vervangen voor versie 5. Ook kwam hiermee ondersteuning voor DVD-Rom spelers. Windows 98 had ook USB, AGP en FAT32 ondersteuning. 98 vroeg 16 MB geheugen en ongeveer 200 mb vrije ruimte op je harde schijf. Voor de Second Edition was dit iets hoger met 24 mb intern geheugen.

    • Windows 2000

      17 februari 2000 kwam Windows 2000 uit in verschillende versies als opvolger voor Windows NT 4.0. In 2000 werd hiermee ook de Active Directory ingevoerd. Met behulp van deze directoryservice worden gegevens over objecten opgeslagen in een netwerk en worden deze gegevens beschikbaar gesteld aan gebruikers en netwerkbeheerders. Via Active Directory hebben netwerkgebruikers toegang tot alle hulpbronnen in het netwerk waarvoor ze machtigingen hebben, terwijl ze zich slechts eenmaal hoeven aan te melden. Het biedt netwerkbeheerders 1 punt van waaruit ze alle netwerkobjecten kunnen beheren. Deze versie was dus met name op het bedrijfsleven gericht.

    • Windows ME

      Windows ME kwam uit als opvolger van Windows 98 op in september 2000 geheel gericht op Multimedia. Verdere uitbreidingen waren systeemherstel, nieuwe games, nieuwe mediaprogramma's. ME staat voor Millenium Edition en was de laatste versie van Windows dat op MS-DOS was gebaseerd. Echter was Windows ME de grootste flop van Microsoft op Windows gebied doordat het besturingsssteem o.a. erg instabiel was en slechte hardwareondersteuning had. Windows 98 draaide beter dan Windows ME.

    • Windows XP

      25 Oktober 2001 was het moment dat Windows XP uitkwam en had als codenaam Windows Whistler dat was opgebouwd uit o.a. Windows 2000. XP werd geleverd in 2 versies, een proffesional en de home versie waarbij de proffesional versie gericht was op bedrijven en de home editie op thuisgebruikers. Een grote verbetering aan het besturingssysteem was dat het stukken stabieler draaide als Windows 98 en zeker als Windows ME. Er werden 2 service packs tot nu toe uitgebracht, service pack 1 kwam uit in 2002, service pack 2 kwam uit in augustus 2004. Er wordt nog wel een service pack 3 verwacht in 2008.

      Service Pack 2 introduceert het beveiligingscentrum waarin alle beveiligingsinstellingen zijn te beheren, ook zijn er nieuwe instellingen met o.a. een ingebouwde firewall. Internet Explorer 6 maakt standaard deel uit van XP en wordt later vervangen voor Internet Explorer 7. Door problemen met de EU komen er ook 2 aparte versies van Windows XP uit voor Europa, de zogenoemde N versies zonder de mediaspeler. Echter deze versie werd amper verkocht. De N stond voor "No Mediaplayer". De letters XP staan voor eXPerience.

      Aanvullend hierop werd ook Windows XP Media center uitgebracht, gebaseerd op Windows XP met service pack 2. Dit was speciaal ontworpen voor computers die gebruikt worden voor multimedia. De Media center heeft allerlei multimedia functies in 1 zoals een tuner

    • Windows 2003

      Windows 2003 is de opvolger voor Windows 2000 en richt zich eveneens puur op het bedrijfsleven. Windows Server 2003 is eigenlijk de servereditie van Windows XP waarin ook de Active Directory weer deel van uit maakt. Windows 2003 heeft dan ook een hoop nieuwe functies op o.a. het gebied van mail en web.

    • Windows Vista

      Windows Vista is de opvolger van XP en zal ook in een server editie verschijnen. Vista is uitgekomen op 30 november 2006 voor het bedrijfsleven en komt op 30 januari 2007 voor particulieren. Windows Vista komt in verschillende smaken voor thuisgebruiker en het bedrijfsleven, de ene versie heeft net weer verschillende, of iets meer opties dan de andere versie. Vista komt in een 32-bit en een 64-bit versie.

      Alle versies worden geleverd op 1 dvd incl. de 32 en de 64 bits versies. Upgraden naar een andere versie word hierdoor makkelijker door een nieuw serienummer te kopen en vista te upgraden van je eigen dvd omdat die versie daar dus al opstaat. Met Vista komen er ook veel nieuwe functies waaronder, ouderlijk toezicht, verbeterde netwerkmogelijkheden en veel meer nieuwe onderdelen en verbeteringen, er word in ieder geval een goede stap vooruit gezet ten opzichte van Windows XP met name op het gebied van de beveiliging. Grafisch springt het ook vooruit met het nieuwe thema Aero Glass en de bijbehorende speciale effecten.

    • Windows Vienna

      De opvolger van Windows Vista heeft als werktitel Windows Vienna. De definitieve naam hiervan is nog niet bekend. Deze versie zal waarschijnlijk verschijnen rond 2009 of later, volgens andere geruchten kan het tot 2015 duren voordat het echt af is. Vienna zal alle opties bevatten die nog niet meekwamen met Windows Vista zoals WinFS.


    Wat is het verschil tussen LAN en WAN?

    Het verschil tussen een LAN (Local Area Network) en een WAN (Wide Area Network) zit hem natuurlijk voornamelijk in de schaal.
    LAN: Local Area Network = Computernetwerk met aansluitingen binnen één gebouw of aansluitende gebouwen. Dit in tegenstelling tot een MAN (metropolitan Area Network) of WAN (Wide Area Network), waarbij de aansluitingen geografisch ver uit elkaar liggen.

    WAN: Een computer netwerk bestaat uit een aantal PC’s of andere apparaten die met elkaar verbonden zijn. Hierdoor kunnen de computers met elkaar communiceren, gegevens uit wisselen of opdrachten via dat netwerk sturen naar bepaalde apparaten.

    MAW: Netwerken kunnen in omvang sterk variëren: van 2 PC’s die aan elkaar gekoppeld zijn tot duizenden. Een netwerk dat in een beperkte omgeving werkt (kantoor, bedrijf…) wordt ook wel een LAN (Local Area Network) genoemd. Wanneer er verschillende van die LAN’s aan elkaar verbonden worden (bijvoorbeeld het netwerk van bedrijf A in een bepaalde gemeente met het netwerk van hetzelfde bedrijf A in een andere gemeente, dan spreken we van een WAN (Wide Area Network). De verbinding van de verschillende LAN’s tot één groot WAN kan gebeuren met:

    • Telefoonlijnen (PSTN)
    • ISDN
    • Huurlijnen
    • Glasvezel
    • Draadloos

    Koop ik best een desktop of een laptop?

    Een moeilijke keuze. De huidige draagbare pc's (ook vaak laptops genoemd) zijn bijna evenwaardig in processingcapaciteit als desktop pc's (de pc's met een apart klavier en scherm); zeker voor de toepassingen die een leerkracht uit hoofde van zijn vak nodig heeft.

    Een laptop heeft uiteraard het grote voordeel van mobiel te zijn. Een belangrijk voordeel als je bv. zowel op kot, thuis en op school aan je computer wenst te werken. Ook nu je op school meer en meer draadloos internet kan gebruiken heb je daardoor meer mogelijkheden.

    Een ander voordeel van de huidige laptops is het feit dat je sowieso een perfect vlak lcd-scherm hebt + dat je bij de huidige laptops makkelijk een tweede scherm kan aansluiten waarmee je tegelijkertijd twee of meerdere toepassingen over twee schermen kan verdelen.

    Als plots de netstroom uitvalt heb je met een laptop nog steeds de mogelijkheid om je werk rustig op te slaan (zonder aanschaf van dure stroomvoorzieningen).

    Anderzijds zijn er een aantal nadelen aan draagbare pc's:

    • Je kan bv. de afstand van het scherm t.o.v. het klavier niet wijzigen (tenzij je op je vaste stek met een docking station zou werken ? meerkost);
    • je hebt meestal geen apart cijferklavier (voor leerkrachten is dit ook niet heel erg);
    • om dezelfde processing power te hebben als met een desktop-pc moet je toch nog steeds merkelijk méér betalen;
    • bij sommige modellen is het vervelend dat je slechts één uitsparing in de laptop hebt om ofwel een diskettedrive of een cd-speler in te stoppen;
    • uitbreiden van de mogelijkheden van de laptop nà de aankoop is soms onmogelijk of veel duurder dan bij een desktop;
    • het is minder evident om vlot cd's of dvd's te kopiëren met een laptop omdat je daar meestal slechts één optische drive hebt en je dus steeds eerst een kopie moet maken op de harde schijf. Anderzijds is dit euvel deels op te lossen door de aanschaf van externe branders die je via een USB 2.0 of FireWire-aansluiting aan de laptop kan koppelen;
    • achteraf hergebruiken van bv. het scherm, klavier of andere aparte onderdelen van de laptop zit er niet in;
    • nog steeds duurder om een even groot scherm te hebben als bij een desktop.

    Laat je ook niet te veel misleiden door schitterende reclamefilmpjes waar mensen vrolijk in het zonnetje in de tuin draadloos zitten te surfen. Er zijn nog geen betaalbare schermen waarmee je comfortabel in het zonlicht kan werken. De autonomie van de meeste draagbare pc's is nog steeds niet groter dan 2 uur. Dat is ook één van de redenen waarom draagbare pc's meestal met iets minder geheugen, tragere harde schijven en kleinere schermen worden uitgerust: deze verbruiken merkelijk minder stroom.

    M.a.w. het grote voordeel van de mobiliteit van de draagbare pc heeft voorlopig nog steeds een prijs: iets mindere prestaties, een hogere aanschafprijs en minder uitbreidingsmogelijkheden.

    Gezien het momenteel makkelijker is dan vroeger om de functionaliteit van een laptop uit te breiden (door middel van externe toestellen via USB of FireWire) zijn we geneigd om, als uw budget het toelaat, eerder te pleiten voor een degelijke laptop dan voor een desktop. Wil je echter veel meer dan een gewone leerkracht aan processingpower nodig heeft (en ben je misschien een fervente gamer) dan ben je beter af met een krachtige desktop of een zéééér dure laptop.


    Wat is RAM?

    RAM staat voor Random Access Memory. Een term die aanduidt dat de CPU (microprocessor) van de computer dit geheugen gebruikt voor het tijdelijk opslaan van instructies, data en berekeningen.

    In theorie zou de CPU al deze gegevens ook tussen zichzelf en de harddisk heen en weer kunnen schrijven. Men spreekt dan van een virtueel geheugen op de harde schijf. In de praktijk is dit een langzaam proces dat de systeemprestaties snel doet dalen. Hoe meer RAM er aan boord is, des te minder snel worden de definitief afgewerkte bestanden op de harde schijf opgeslagen. Want als de stroom van de pc gaat, raken alle gegevens in het systeemgeheugen kwijt.


    Wat is De harddisk ?


    De harde schijf is het archief van de computer. Op de harde schijf kunnen programma's en bestanden voor langere tijd opgeslagen worden. Waren vroeger harde schijven van 40 of 100 Megabytes (MB) populair, tegenwoordig is een schijf van 60 Gigabyte (één GB is 1024 MB) al minimaal. In de meeste standaard computer zit standaard al een harde schijf van 60 GB. Tot voor kort draaiden alle IDE harddisks op een toerental van 4000 tpm (Quantum Bigfoot) of 5400 tpm. Tegenwoordig worden (Ultra) IDE harddisks uitgevoerd met een toerental van 7200 tpm. De prestaties van deze schijven liggen een behoorlijk stuk hoger. Ultra IDE is er in verschillende versies. U herkent deze aan de ATA33, ATA66 of ATA100 aanduidingen, waarvan Ultra ATA-100 de modernste en snelste is


    Wat is De processor (=CPU)


    De processor, ook wel CPU (Central Processing Unit) genoemd, vormt het hart van de computer. De processor verwerkt alle instructies en verstuurt ze naar de chipset, die ze vervolgens doorstuurt naar de verschillende onderdelen van de computer. De snelheid van de processor wordt weergegeven in Megahertz (MHz). Dit getal wordt vaak verwerkt in de naam van de computer (PIII-1000 of PIV 3200 of Pentium IV 3,2 Ghz). 1000 MHz is 1 GHz, dus 3200 MHz = 3,2 GHz


    Wat zijn TFT schermen


    TFT schermen zijn platte beeldbuizen die werken met een dunne laag vloeibare kristallen (Liquid Crystal Display, ofwel LCD). Deze kristallen zijn verdeeld in kleine vakjes die op hun beurt weer per 3 samengevat worden in een pixel. Zo'n 'vakje' heet een subpixel. Elke subpixel zorgt voor een kleur. Er is binnen een pixel een aparte subpixel voor rood, groen en blauw. Door de rode, de groene en de blauwe subpixel aan te passen kan je met elke pixel een groot aantal kleuren weergeven. Het beeldoppervalk van het TFT scherm is de verzameling van alle pixels.