AEG Wasautomaat onderdelen Adviescentrum

Filter 399 resultaten

24 Bespaartips voor wassen en drogen

WASSEN EN DROGEN

TIP 1 Gooi de trommel vol

Zo bespaart u energie, water en kosten voor wasmiddel. Wassen met een trommel die niet vol zit, betekent meer wasjes draaien dan nodig is. Met een volle trommel wassen in plaats van met een halfvolle levert een gezin met twee kinderen zo’n €20 per jaar op.

TIP 2 Omlaag die watertemperatuur


Maak er een gewoonte van om zo veel mogelijk bij 30 of 40 ˚C te wassen, want hoger is meestal niet nodig om een was schoon te krijgen. De meeste was is namelijk helemaal niet zo vies. Alleen wanneer de was erg vuil is en er bacteriën verwijderd moeten worden (zoals bij babywas en vaatdoekjes), zijn hogere temperaturen aan te raden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor mensen met een verlaagde weerstand, zoals baby’s of zieken. Gemiddeld worden ongeveer vier wasbeurten per week per huishouden gedaan, dus 210 per jaar. Wassen op 40 ˚C in plaats van 60 ˚C bespaart dan €27.

TIP 3 En als het kan nog lager

Er zijn tegenwoordig wasmachines met programma’s voor wasjes met koud water (temperatuur leidingwater: 20 ˚C). Daarmee valt dus nóg meer energie te besparen. Ook zijn er wasmiddelen die geschikt zijn voor wassen op lagere temperaturen. Uit een test van de Consumentenbond (Consumentengids november 2009) met een speciaal koudwaterwasmiddel (Ariel Excel gel) bleek dat het wasresultaat meeviel. De gemiddelde waswerking was op 40 ˚C en met een gewoon wasmiddel wat beter. Maar een programma op 40 ˚C vergt wel ongeveer twee keer zo veel stroom als een koudwaterprogramma. Een wasje draaien op 90 ˚C is zes keer zo duur als een wasje op 15 ˚C. Een was draaien op 60 ˚C kost bijna twee keer zoveel als een was op 40 ˚C.

Wast u vaak op lage temperaturen, dan is het wel aan te raden om zo nu en dan een was op 60 ˚C of liever nog op 90 ˚C te draaien. Zo voorkomt u dat er vetresten in de machine achterblijven, waarin bacteriën zich kunnen nestelen, waardoor er – als deze loslaten – vlekken op het wasgoed kunnen achterblijven en uw machine kan gaan ruiken.

TIP 4 Of anders een apparaat met hotfill


Wast u toch vaak op hogere temperaturen? Overweeg dan een hotfillwasmachine te kopen of uw wasmachine geschikt te maken voor hotfill. Hotfillwasmachines kunnen zowel op de koudwater- als de warmwaterkraan aangesloten worden. Milieu Centraal heeft berekend dat een wasmachine met zo’n aansluiting tussen de 10 en 35% energie kan besparen (€5 tot €20 per jaar aan energiekosten). Komt het warme water van een zonneboiler of warmtepomp, dan kan de besparing oplopen tot zo’n 40% vergeleken met een gewone wasmachine.

De kosten voor een hotfillwasmachine kunnen wel nogal oplopen. U bent daarom niet altijd voordeliger uit.

TIP 5 Goed centrifugeren


Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, bekort de droogtijd en scheelt dus energie. Maar een extra hoog toerental is niet nodig.

Zie de volgende tip.

TIP 6 Laat ’m niet over de toeren draaien


Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren. Gemiddeld (niet altijd) levert een hoger toerental een drogere was op, maar over het algemeen presteren machines met een toerental van 1200 of 1400 ook prima.

Let vooral op het energielabel voor droogresultaat als u een wasmachine koopt, dat is belangrijker dan het toerental.

TIP 7 Let op de centrifugesnelheid


Droogt u de was buiten of in een kamer waar u niet stookt? Dan bespaart u energie door de centrifugesnelheid te beperken.

Doet u de was in de wasdroger? Centrifugeer dan zo veel mogelijk op de hoogste stand. Door de was goed te centrifugeren voordat die de droger in gaat, hoeft de droger minder energie te gebruiken om de was droog te krijgen en is de droogtijd korter. Om eenzelfde hoeveelheid vocht uit het textiel te halen door verwarming heeft de droger drie keer zo veel energie nodig als een centrifuge.

TIP 8 Halve-ladingknop valt tegen


Op sommige wasmachines zit een ‘spaarknop’ of een beladingssensor, bedoeld voor een halfvolle trommel. De energiebesparing is echter niet de helft, maar een kwart. U kunt de was dus beter opsparen.

TIP 9 Probeer het ecoprogramma uit


Deze programma’s zijn doorgaans zo ontworpen dat ze hetzelfde resultaat zouden moeten behalen als een standaardprogramma, maar met minder energiegebruik. Een ecoprogramma wast vaak op een wat lagere temperatuur, maar het programma heeft een langere tijdsduur, waardoor het resultaat even goed zou moeten zijn.

TIP 10 Sla de voorwas over


Voorwassen in de wasmachine is meestal niet nodig, evenmin als wassen op 95 ˚C.

TIP 11 Liever katoen- dan synthetisch programma


Uit de tests van de Consumentenbond blijkt dat het synthetisch programma dat sommige wasmachines kennen (ook wel Easy Care genoemd), meer water en energie gebruikt dan een vol beladen gewoon katoenwasprogramma. Bovendien mag je met zo’n programma altijd minder was in de machine doen. Gebruik dus liever het katoenprogramma als het wasgoed dat toelaat.

TIP 12 De warmtepompdroger


De wasdroger neemt algauw zo’n 11% van het totale stroomverbruik van een gemiddeld huishouden voor zijn rekening. Met een warmtepompdroger (die relatief zuinig is) bespaart u €30 per jaar.

TIP 13 Kies een zuinige droger


Kies bij aankoop voor een wasdroger die goed scoort op energiezuinigheid. Het energielabel helpt om drogers te vergelijken. Hierop staat hoeveel stroom ze nodig hebben. Ga in elk geval voor een droogtrommel die minder dan 0,60 kWh per kg verbruikt (B-label). De zuinigste elektrische droger is de warmtepompdroger met een verbruik van 210 kWh per jaar (circa €45), tegenover gemiddeld 380 kWh (circa €85) voor gewone wasdrogers (bij 155 droogbeurten en een gemiddelde lading van 3,5 kg).

Een ander relatief energiezuinige wasdroger is een gasdroger. Deze gebruikt omgerekend van gas naar elektriciteit 140 kWh per jaar. Omdat alleen elektrische apparaten een energielabel hebben, heeft de gasdroger er geen.

Gasdrogers en warmtepompdrogers zijn duurder in aanschaf, maar het grote verschil in energiegebruik zorgt ervoor dat u deze extra kosten binnen de levensduur kunt terugverdienen.

TIP 14 Denk ook aan uw was-/drooggedrag


Selecteer een droger die qua capaciteit het best past bij uw was-/drooggedrag.

Bedenk hoeveel kilo was u werkelijk per beurt wilt drogen. Een passende capaciteit betekent vaak een droger met dezelfde inhoud als de wasmachine: alle wasgoed kan dan in één keer in de droger.

TIP 15 Gooi de droger vol


Een droogbeurt met een volle droger kost minder energie dan twee droogbeurten met een halfvolle droger.

TIP 16 Hang uw was uit


Is het goed weer, hang dan de was buiten. Door een waslijn te gebruiken in plaats van een droger, kan een gezin €80 tot €110 per jaar aan elektriciteitskosten besparen.

TIP 17 Stop er niets onnodigs in


Stop geen dingen in de droger die u eigenlijk niet van plan was te drogen alleen maar om de efficiëntie omhoog te brengen. Het totaalverbruik stijgt op dat moment natuurlijk wel.

Kleine kledingstukken kunt u bijvoorbeeld gemakkelijk en snel drogen door ze in een handdoek op te rollen en daar flink in te knijpen. Het vocht trekt dan in de handdoek. Hang de bijna droge kledingstukken daarna uit.

TIP 18 Maak het pluizenfilter schoon


In het filter van de wasdroger hopen stof en pluisjes zich op. In combinatie met de hoge temperaturen in de wasdroger kan dit leiden tot brand.

Maak daarom regelmatig het stoffilter van uw wasdroger schoon. Het schoonmaken van het filter moet na elke droogbeurt. Dit is beter voor de energieconsumptie. Als het pluis niet goed wordt gefilterd, komt het op de condensor te zitten. Hierdoor stijgen de energieconsumptie en het gevaar op brand.

TIP 19 En ook de condensor


Het is belangrijk de condensor ook eens in de zoveel tijd schoon te maken. Volg hierbij de handleiding. Normale condensdrogers geven aan dat dit eens in het kwartaal moet gebeuren. Maar warmtepompdrogers moeten vaker worden schoongemaakt. Doet u dit niet en zit de condensor vol met pluis, dan wordt de warmte die de condensor afgeeft niet optimaal gebruikt en zal de droger meer energie nodig hebben.

TIP 20 Programmagestuurd of tijdklok?


Bij een droger kunt u kiezen tussen een tijdklok en elektronische programmering. De tijdklokdroger is goedkoper, maar de programmagestuurde drogers gaan efficiënter met energie om. Zie ook www.milieucentraal.nl.

TIP 21 Droog niet onnodig lang


Werkt uw wasdroger met een tijdklok, stel deze dan niet te lang in, om onnodig energiegebruik te voorkomen. Kies zo mogelijk energiezuinige programma’s. ‘Kastdroog’ bijvoorbeeld kost meer energie dan ‘strijkdroog’.

TIP 22 Zet de droger echt uit


Zet de droger echt uit (alle lampjes uit) als u hem niet gebruikt.

TIP 23 Zet de droger warm


Zowel de afvoerdroger als de condensdroger gebruikt minder energie als hij in een warme ruimte staat. Hij maakt dan gebruik van de warme lucht. Dat heeft alleen zin als de ruimte toch al warm is, dus als u er niet extra voor hoeft te stoken.

TIP 24 Voorkom overbodig strijken


Strijken is niet alleen vervelend, maar kost ook energie. U hoeft minder te strijken dan u wellicht denkt. Als u het wasgoed goed en strak opvouwt, hoeft u het meeste niet meer te strijken. Gekreukte kleding kunt u in een vochtig warme ruimte (badkamer) uithangen. Door de damp verdwijnen de kreukels grotendeels. Niet te droog laten centrifugeren helpt ook, want dat geeft minder kreuk

Bron: Consumentenbond.